HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Exercitii pentru sanatatea ochilor

Sursa: Sfatul medicului /

< Înapoi la articole

Exercitiile pentru ochi sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu diferite afectiuni oftalmologice, deoarece contribuie la ameliorarea acestora. Astfel, medicul oftalmolog poate indica acest tip de exercitiu pacientilor care:

  • sufera de strabism, ambliopie;
  • prezinta vedere incetosata;
  • au un ochi activ si unul pasiv;
  • nu isi pot focusa privirea, motiv pentru care nu pot citi;
  • au suferit o interventie chirurgicala, in urma careia trebuie sa iti fortifice musculatura ochiului.

Recomandare

Exercitiile oculare sunt recomandate in momentul in care pacientul prezinta urmatoarele simptome: oboseala la nivelul ochilor, vedere incetosata, dureri de cap, sensibilitate crescuta la lumina sau pur si simplu simte pleoapele extrem de grele.

Pentru o mai mare eficienta a exercitiilor se recomanda practicarea acestora inca din copilarie. Trebuie mentionat ca purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact constitue primul pas catre ameliorarea tulburarilor de vedere.

Atentie!
Exercitiile nu sunt utile in caz de paralizie a musculaturii oculare, spasme musculare oculare sau alte afectiuni oftalmologice care nu cauzeaza simptomele mentionate mai sus.

Diferitele tipuri de exercitii presupun:

  • acoperirea unui ochi si focusarea cu celalalt asupra unui singur obiect;
  • concentrarea privirii pe simple obiecte;
  • conturarea unui obiect pentru dezvoltarea musculaturii oculare.

Exercitii pentru ochi

1. Asezati-va confortabil pe un scaun / fotoliu. Frecati-va mainile pana cand le simtiti calde, fierbinti. Inchideti ochii, dupa care acoperiti-i cu palmele... fara a provoca o presiune la nivelul ochilor. Imaginati-va ca este intuneric bezna si concentrati-va asupra intunericului. Respirati adanc, incet si uniform, in timp ce va ganditi la un eveniment fericit sau chiar vizualizati o scena. Deschideti ochii. Repetati acesti pasi timp de 5 minute sau mai mult.

2. Timp de 3-5 secunde inchideti ochii, apoi timp de 3-5 secunde ii tineti deschisi. Repetati de 7-8 ori.

3. Inchideti ochii si cu ajutorul degetelor masati-va pleoapele prin miscari circulare, timp de 1-2 minute.
Atentie! Mainile vor fi igienizate inainte de inceperea exercitiului, iar miscarilor sunt usoare, pentru a nu se forma o presiune greu de suportat.

4. Pleopele superioare ale ochilor sunt presate cu 3 dintre degetele de la maini. Mentineti aceasta presiune timp de 1-2 secunde, dupa care "eliberati" ochiul.
Repetati acest exercitiu de 5 ori.

5. Asezati-va relaxat/a! Rotiti ochii in sensul acelor de ceasornic, apoi contra-sensul acelor de ceasornic.
Repetati acest exercitiu de 5 ori, cu mentiunea ca la fiecare schimbare a directiei de rotatie sa clipiti de cateva ori.

6. Stati la aproximativ 15 cm de fereastra. Pe geam conturati doua semne la nivelul ochilor... este de preferat ca culoarea acestora sa fie rosu sau negru. Priviti prin aceste semne si concentrati-va asupra unui obiect timp de 10-15 secunde, dupa care concentrativa asupra semnelor.

7. Tineti un creion in fata ochilor la distanta de un brat. Lent, indreptati bratul catre nas pana la distanta in care reusiti sa cuprindeti creienul cu vedere.
Repetati acest exercitiu de 10 ori.

8. Priviti la un perete gol si pretindeti ca scrieti un cuvant cu ochii (fara sa miscati capul). La inceput acest exercitiu poate parea dificil, insa cu timpul va deveni tot mai distractiv.
Recomandare! Cu cat literele sunt mai mari cu atat exercitiul este mai eficient.

9. Imaginati-va ca aveti in fata un ceas foarte mare. Priviti in centrul ceasului. Apoi, uitati-va la o cifra care marcheaza ora (fara sa intoarceti capul). Priviti iarasi in centru, apoi iarasi la o cifra care marcheaza ora. Repetati acest exercitiu de 12 ori.
Recomandare! Acest exercitiu poate fi practicat si cu ochii inchisi.

10. Timp de cateva secunde, concentrati-va asupra unui obiect care se afla la peste 150 m. Apoi, focusati-va privirea asupra unui obiect care se afla la o distanta mai mica de 30 m, dar care se afla in aceeasi directie. Repetati acest exercitiu de 5 ori.

11. Miscati ochii sus-jos timp de 8 ori. Apoi miscati-i pe directia stanga-dreapta tot de 8 ori.
Atentie! Daca simtiti o presiune la nivelul ochilor renuntati la acest tip de exercitiu deoarece tulburarile de vedere deja existente pot fi agravate.

Mai multe exercitii pe Sfatul Medicului