HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Lentila de noapte

Ce este "Lentila de Noapte" ?

"Lentila de Noapte" Z-Night este o lentila speciala produsa de compania Menicon-Japonia care se aplica pe ochi seara la culcare si corecteaza miopia si astigmatismul astfel ca poti sa te bucuri de o vedere clara in timpul zilei fara ochelari sau lentile de contact, si fara sa te supui chirurgiei cu laser.

In Romania sunt deja peste 4.000 de purtatori de Lentile de Noapte Z-Night, in principal copii si adolescenti care acum nu mai sufera de pe urma problemelor legate de miopie cu sau fara astigmatism si mai ales la care progresia miopiei a scazut dramatic dupa inceperea tratamentului.

In Olanda numarul purtatorilor de Lentile de Noapte se apropie de cifra de 180.000.

  

Cum functioneaza ?

În timpul somnului, purtarea timp de 6-8 ore a unei lentile de noapte gaz permeabile RGP, cu o formă specială, produse dintr-un material cu înaltă permeabilitate la oxigen, realizează o remodelare blândă a suprafeţei ochiului, astfel că vederea va rămâne clară după scoaterea acestora, la trezire. Efectul este complet reversibil, lipsa purtarii acestora ducand la revenirea la starea initiala dupa 72 de ore, fara nici o modificare fizica sau chimica la nivelul ochiului. Aceasta metoda de modelare a corneei se numeste Orthokeratologie. vezi Orthokeratologie

Eye-shaping contacts may repair vision – Cosmos Magazine. December 6, 2007

http://www.youtube.com/watch?v=Iptpn018d2E&feature=player_detailpage

Principiul medical de baza

Purtate pe timp de noapte, lentilele Menicon Z Night remodeleaza corneea in timp ce dormi. Geometria lor a fost proiectata pentru a aplatiza partea centrală a corneei pentru ca treptat dar reversibil sa corecteze miopia sau astigmatismul. Dai jos lentilele în fiecare dimineaţă când te trezeşti. Purtand aceste lentile speciale noaptea te eliberezi de purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact pe timpul zilei. Efectul este reversibil atunci când încetaţi sa le purtati.

Cine poate beneficia de acest tratament ?

Cei care suferă de miopie şi/sau astigmatism (dioptrii pana la - 6) si care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact în timpul zilei. De asemenea aceste lentile de noapte pot fi folosite si in cazul pacientilor cu forme de miopie si/sau astigmatism mai severe (peste 4 dioptrii), deoarece prin acest tratament se reduce numarul de dioptrii. Vârsta minimă este 6 ani, fără boli oculare, film lacrimal normal. Pacientii trebuie sa fie motivaţi şi capabili de a se adapta la programul de purtare a lentilei de noapte pentru corectarea miopiei si de a respecta regulile de igiena privind lentilele de contact

Avantajele

Vedere clară în timpul zilei, fără lentile sau ochelari de vedere
Complet reversibile şi non-invazive. După încetarea utilizării lentilelor Menicon Z-Night este posibilă revenirea la ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractivă
Incetineste progresia miopiei - un avantaj enorm mai ales la copii la care avansarea miopiei e evidenta si din pacate ireversibila
Tratament complet nedureros, fara alergii sau senzatii neplacute
Lentila de noapte Menicon Z-Night e purtata noaptea in timpul somnului şi la trezire aceasta se scoate de pe ochi
Maxima oxigenare  a corneei pe timpul noptii datorită ultra-permeabilitatii la Oxigen a materialului Z Night
Sunt sigure şi confortabile. Datorita materialului din care sunt fabricate Z-Night şi  Z-Night Toric, aceste lentile sunt foarte confortabile, nefiind necesara nici o perioada de acomodare
Oferă libertatea de a vedea clar fara purtarea de ochelari sau a altor lentile de contact zilnice
Sunt o alternativă la chirurgia refractivă care este o manopera ireversibila de subtiere a corneei si ale caror efecte in timp pot fi extrem de grave: infectii ale corneei, keratite, conjunctivite, senzatie de "ochi uscat", etc.
Ideal pentru orice fel de sport

Nu apare senzaţia de uscăciune a ochilor la sfârşitul zilei, senzaţii de uscăciune la utilizarea calculatorului sau a ochilor obosiţi, comparativ cu purtarea de lentile de zi
Nu sunt probleme în medii cu praf, pot fi utilizate la pacienţii cu alergii
Riscurile sunt aproape inexistente fata de chirurgia refractiva şi acestea pot fi evitate prin respectarea regulilor de igienă şi o întreţinere corecta a lentilelor
Nuante diferite la lentile pentru a distinge lentila pentru ochiul stâng si pentru cel drept

Dezavantaje

Aproape s-ar putea spune ca nu exista daca se respecta regulile de igiena prescrise de producator. (Orthokeratology practice in children in a university clinic in Hong Kong – Clinical and Experimental Optometry. March 2008)
Procesul de adaptare presupune doar câteva vizite la cabinetul oftalmologic, urmate de cateva controale periodice
Atingerea unei vederi perfecte necesită un interval de timp, diferit între pacienţi, care poate fi de la o zi la cateva zile sau o saptamana
Este obligatorie respectarea instrucţiunilor medicului oftalmolog specialist in Orthokeratologie
Exista putine exemple in practica internationala in care anumiti pacienti nu pot atinge corecţia maximă

Cum se procedeaza

Pacientul va fi supus unui examen oftalmologic complet, care va include şi o topografie corneeană. Se va putea evalua astfel atât starea de sănătate a ochiului cât şi şansele de a beneficia de acest mijloc de corecţie
Pe baza măsurătorilor făcute, pentru pacientul cu miopie care respecta conditiile candidatului potrivit, se comandă o pereche de lentile de contact cu design special care sunt personalizate pentru fiecare ochi in parte. Lentila de noapte se produce cu ajutorul unui soft foarte complex, care preia toate datele din topografia corneeana si face arhitectura viitoarei lentile, intregul proces de fabricatie fiind computerizat.
După adaptarea iniţială a acestora, pacientul cu miopie va reveni la control după prima noapte de purtare, o săptămână mai târziu, la o lună şi apoi la 3 luni.
Uneori este nevoie de ajustarea (schimbarea) primei perechi de lentile pentru obţinerea rezultatului maxim.
Efecte semnificative apar încă din primele zile, dar stabilizarea corneei survine într-un interval de timp de până la o saptamana, ce depinde de nivelul iniţial al miopiei.

 Lentila de Noapte Menicon Z Night : ghidul utilizatorului

Menicon Z night sunt lentile care se folosesc pentru orthokeratologie. Acesta descrie condițiile de purtare ale  lentilei  Menicon Z Night. Este important să urmaţi aceste recomandări cu foarte mare atenţie pentru sănătatea dumneavoastră vizuala. Fiecare lentila Menicon Z Night este depozitata într-o soluţie apoasa de Polyhexamethylena Biguanide. Odată ce aţi deschis cutia originala, soluţia din interior trebuie eliminata şi lentilele trebuie să fie clătite cu solutieMeniCare Plus  înainte de a fi inserate. Ele sunt fabricate din material Menicon Z ultra-permeabil, care permite ca ochii sa respire.

 Puneti lentilele seara inainte de culcare.

 

Incepeti intotdeauna cu acelasi ochi (drept R: roz, stangul  L: albastru)
Clătiţi lentila dreapta cu soluţia MeniCare Plus şi puneţi-o pe vârful degetului aratator dreapta.  Folosind degetul aratator stânga, ridicaţi-vă pleoapa superioara. Cu degetul mijlociu dreapta, tineti pleoapa inferioară şi pune lentila deasupra corneei cu degetul aratator de la dreapta. Eliberati uşor pleoapa de jos apoi pleoapea superioara.  Repetaţi pentru lentila stângă.

Atentie

  • Cei mai multi purtatori au o vedere mult mai bunadupă cepoartă Menicon Z Night două sau trei nopţi. Cele mai bune rezultate sunt atinse după o săptămână.
  • Este important a purta lentilele în fiecare noapte (pentru cel puţin 6 ore).
  • Acuitatea vizuala poate varia de la o zi la alta şi de la un ochi la altul.
  • Dacă acuitatea vizuală este afectată înainte de sfârșitul zilei, consulta medicul specialist oftalmolog.
  • Verifica vederea ta înainte de a conduce seara.
  • Este important să păstrezi lentilele Menicon Z Night cu tine în orice moment, pentru a le purta daca acuitatea vizuală nu va mai fi satisfacatoare.

 Indepartarea lentilelor dimineata

Dimineata, da jos lentilele la 5 - 15 minute dupa ce te-ai trezit.
Dimineata verifica ca lentilele sa fie mobile inainte sa le dai jos. Cateva picaturi de solutie lubrifianta pot sa ajute la indepartarea lor. Asteapta 5-15 minute inainte sa le dai jos

Prima metoda: Înclina capul înainte; pune degetul aratator  dreapta pe pleoapa inferioara, la nivel cu genele şi degetul aratator stânga pe pleoapa superioara la nivel cu genele dumneavoastră. Deschide-ţi ochii larg şi adu degetele împreună, aplicand o presiune uşoară, pentru a elibera lentila de pe ochi.

A doua metoda: Înclina capul înainte, deschide-ţi ochii larg, privind drept înainte şi trage tare spre marginea exterioară a pleoapele, prinde lentila în palma celeilalte maini.

Daca este necesar poti folosi o ventuza de extragere.

 Daca lentilele nu se misca

Pune cateva picaturi de Menicare Plus in ochi si verifica daca se misca, daca nu urmati pasii urmatori:
Pune câteva picături de hidratare in plus.
Te uiti in sus, Pune  degetul pe pleoapa inferioara in dreptul marginii inferioare a lentilei si  apasati de trei ori.
Te uiti în jos, Pune degetul pe pleoapa superioara in dreptul marginii superioare a lentilei şi apasa pe pleoapea superioara  de trei ori.
Uita-te drept înainte şi clipeste de trei ori.
Repeta până când lentila se mută.
Aştepta  sa se miste lentila înainte de a scoate-o.
Dacă există dubii, consulta medicul specialist.

Ingrijire
Cand va scoateti dimineata lentilele Menicon Z Night, Menicon va recomanda curatarea, clatirea si dezinfectarea acestora, utilizand solutia multi-rol MeniCare Plus. Saptamanal, este recomandat a fi utilizata o solutie de curatare intensiva, Menicon Progent, care va asigura comfortul si durabilitatea lentilelor.

Precautii

Curatati-va si uscati-va mainile inainte de a manevra cu grija lentilele Menicon Z Night.
Nu folositi apa pentru curatarea lentilelor. Indepartati machiajul inainte de aplicarea lentilelor seara. Nu schimbati solutia Menicare Plus inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra.
Seara, goliti recipientul de pastrare, clatiti-l cu solutia MeniCare Plus si lasati-l sa se usuce.
Schimbati-l cel putin o data la trei luni.
In cazul in care sesizati inrosirea ochilor, discomfort sau iritare pe durata purtarii nocturne, scoate-ti imediat lentilele si contactati dimineata medicul specialist.
Pentru siguranta ochilor dumneavoastra, urmati cu grija recomandarile specialistului.

 Evaluare

Evaluare dupa prima noapte: Dupa prima noapte de purtate a lentilelor, trebuie sa efectuati o sedinta de evaluare dis-de-dimineata, pastrand lentilele pe ochi. De indata ce specialistul a evaluat mobilitatea si centrarea lentilelor, le veti scoate pentru a permite evaluarea modificarilor corneene utilizand un topograf. Stabilitatea acuitatii vizuale pe parcursul intregii zile este obtinuta dupa o saptamana, desi acest interval de timp poate varia de la un purtator la altul, depinzand de viciul de refractie ce trebuie corectat.

Evaluare la o saptamana, apoi la trei saptamani: Evaluarea la o saptamana este efectuata dimineata, fara a purta lentilele. Apoi, dupa aproximativ trei saptamani, o alta evaluare este efectuata, de aceasta data dupa-amiaza. Chiar daca topografia dupa prima noapte si dupa o saptamana prezinta un rezultat pozitiv, cea care conteaza in evaluarea adaptarii este topografia de la trei saptamani.

Evaluare 2, 6 si 12 luni: Este important sa se faca evaluari ( fara a purta lentilele) la 2, 6 si 12 luni, si apoi la intervale de 6 luni pentru a verifica toleranta corneana a lentilelor.

Schimbare

Schimbati lentilele Menicon Z Night anual.