HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Keratoconus

CE ESTE KERATOCONUL (CHERATOCONUL, CHERATOCONUSUL)

Keratoconul este o boala de ochi care progreseaza lent, in care corneea cu forma initiala normala rotunda (partea exterioara clara, frontală a ochiului) se subtiaza şi începe să se bombeze în forma de con. Această formă de con este neregulată si modifica refractia razelor luminoase care intră în ochi. Deoarece corneea este responsabila pentru refractarea celei mai mari parti a luminii care intră în ochi, o cornee bombata deci neregulata va cauza formarea de imagini neclare.

Vederea incetosata cauzata de keratocon (mai ales în stadiile sale târzii) este diferita de imaginea neclara cauzata de alte vicii de refractie precum miopia sau hipermetropia. În etapele avanzate ale keratoconului, corectarea refractiei cu ochelari sau lentile de contact, poate fi dificilă si chiar imposibila de realizat.

Keratoconul poate apărea la unul sau ambii ochi şi adesea începe în timpul adolescenţei unei persoane sau dupa implinirea varstei de douazeci de ani. Boala apare la aproximativ 1 persoana din 1000.


Cum avanseaza Keratoconul?

În primele etape de keratocon, boala poate provoca ceata şi viziune distorsionată. Oameni cu keratocon pot, de asemenea, incepe sa observe o sensibilitate crescută la lumina. Este comun pentru aceste simptome sa apara la adolescenti şi dupa implinirea varstei de 20 de ani. Keratoconul poate evolua in ani sau chiar zeci de ani şi apoi incetineste sau se stabilizeaza. Debutul timpuriu al keratoconului indica ca boala va fi mai grava. Este de asemenea posibil  fiecare ochi sa fie afectat în mod diferit.

 

 

A T E N T I E !!!

Nu lasati Keratoconul sa avanseze, mergeti la medic la primele semne ale bolii. Diagnosticarea bolii in stadiile initiale nu se poate face printr-un consult oftalmologic de rutina, ci numai prin efectuarea unei topografii corneene cu ajutorul unui topograf, in cabinete specializate, vezi /locatii-tratament, unde poti alege cabinetul cel mai apropiat. 

Sfatul nostru este sa nu lasati Keratoconul sa progreseze pana in faza finala, deoarece in aceasta situatie din cauza gradului ridicat de subtiere a corneei, interventia chirurgicala devine mai complicata, perioada de vindecare mai indelungata, refacerea acuitatii vizuale mai lenta. Prin interventia in fazele initiale acuitatea vizuala se reabiliteaza in proportie de pana la 98%, totodata se evita riscul de a ajunge in faza acuta a Keratoconului unde persista riscul de a pierde ochiul ca organ.

 

CAUZELE KERATOCONULUI

Sunt multe teorii asupra a ceea ce ar putea sa produca keratoconul, dar cauza exacta a bolii de ochi este necunoscută. Bazate pe cercetare şi asocierea sa cu alte condiţii, medicii şi cercetătorii au venit cu unele teorii. Cu toate acestea, nici una dintre teorii nu explică totul iar unii spun ca pot fi cauzate de o combinaţie de factori. Se crede ca genetica şi mediul înconjurător joacă un rol în producerea keratoconus.

Mediul inconjurator:

• Frecarea la ochi: persoanele cu keratoconus pot deteriora mai uşor corneea datorita unor traumatisme minore cum ar fi frecarea la ochi.

• Multe boli asociate cu frecarea  la ochi datorită mincarimilor pot provoca keratocon. Acestea includ alergii sezoniere, conjunctivita, simptome asociate lentilelor de contact diurne, iritare/alergii şi diverse boli atopice (precum febra fânului, eczeme, astm şi alergii alimentare).

• Stresul oxidativ: Unele cercetări indică o anormala procesare a radicalilor superoxizi în corneea keratoconica şi o implicare a stresului oxidativ in dezvoltarea acestei boli. Aceasta înseamnă ca la corneea keratoconica ii  lipseste posibilitatea de autoreparare, lucru care se face cu uşurinţă la o cornee normala. Ca orice ţesuturi din organism, corneea creează substante reziduale dăunătoare in timpul metabolismului. Corneea keratoconica nu este capabila sa elimine radicalii liberi astfel încât acestia rămân în ţesut şi pot cauza deteriorarea structurală.

Genetica:

O teorie este ca keratoconul ar putea fi cauzat de genetica. Cu toate acestea, pe baza informatiilor stiintifice actuale, sansa de a mosteni  keratoconul este relativ mică,  astfel încât majoritatea pacienţilor cu keratoconus nu au alţi membri ai familiei cu boala.

Unele studii sustin ca  keratoconul ar avea cauza in evolutia anormala a corneei, prin lipsa unor importante fibre de ancorare care  stabilizeaza structural corneea anterioara. Acest lucru determină bombarea corneei din cauza flexibilitatii sporite.

Multe boli genetice sunt asociate cu keratoconul inclusiv  Sindromul Down, Sindromul Marfan sau Sindromul Ehlers-Danlos.

Varsta

Tipic, keratoconul începe în adolescenţă şi avansează până se ajunge la maturitate. O teorie pentru a explica de ce progresia keratoconului se opreşte la inceputul maturitatii este ca expunere UV şi imbatranirea corneei sporeşte rigiditatea corneei şi previne progresia. Crosslinkingul corneean de colagen (CXL) este o procedura care accelerează acest proces natural, oprindu-se astfel progresia keratoconului în majoritatea cazurilor.

 

KERATOCONUL SIMPTOME ŞI SEMNE

Simptome

Simptomele de keratoconus în general incep in adolescenta tarzie sau odata cu implinirea varstei de 20 de ani, dar experienta arata ca poate incepe in orice moment al vietii.

Keratoconusul poate cauza uneori efecte nocturne nedorite din cauza halourilor şi sclipirii.

Cele mai precoce semne de keratocon sunt:

• Vedere neclara

• Necesitatea de a schimba frecvent o prescripţie de ochelari sau lentile de contact

• Vedere neclara care nu mai poate fi corectata cu ochelari 

 

 Alte simptome includ:

• Creşte sensibilitatea la lumina

• Dificultate in a conduce noaptea

• Halouri şi reflexiile mai ales    noaptea                                      

• Oboseală a ochilor

• Dureri de cap şi durerea ochiului

• Iritarea ochilor

In stadiile avansate ale keratoconului, pacientul poate resimti o incetosare bruscă a vederii la  un ochi cu care nu a avut probleme in ultima perioada. Aceasta se numeşte "hydrops acut" şi este datorat infuziei bruste de lichid în corneea întinsa. În cazuri avansate, cicatricile superficiale care se formeaza la nivelul apexului umflaturilor corneei, dau nastere unei deteriorari mai mari a vederii.

DIAGNOSTIC

Pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte la un control de specialitate daca acuza scaderi ale acuitatii vizuale, diplopie sau orice alt simptom de natura oftalmologica, pentru a fi diagnoticati si pentru a primi tratament de specialitate. In cazul in care corectia cu ochelari sau lentile de contact nu este satisfacatoare, specialistii recomanda ca pacientul sa fie consultat de catre un oftalmolog cu experienta in astfel de cazuri sau chiar cu o supraspecializare in acest domeniu.

Adesea keratoconul este diagnoticat in adolescenta. Scaderea acuitatii vizuale este principalul simtpom care determina prezentarea pacientului la medic. Investigarea bolnavului este inceputa cu anamneza, medicul afland in cadrul acesteia simptomele exacte, debutul lor si daca pacientul are antecedente personale patologice sugestive. Este foarte important de aflat daca astfel de probleme au existat in familie, deoarece keratoconul poate avea transmitere genetica.

Investigatia oftalmologica initiala in keratocon este reprezentata de examenul cu lampa cu fanta a corneei. Daca boala este avansata, aspectul corneei este foarte sugestiv si un specialist cu experienta in domeniu poate diagnostica foarte rapid cazul. In functie de etapa de evolutie in care este surprins keratoconul, medicul poate indica si alte investigatii mai exacte.

Pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine se poate realiza topografia corneeana Ea este de fapt o procedura diagnostica noninvaziva utila in realizarea unei harti topografice a curburilor de la suprafata corneei. Procedura se realizeaza in doar cateva minute si este nedureroasa. Diagnosticul pozitiv de keratoconus rezultat in urma unei topografii de cornee este dat de o keratometrie medie de peste 47,2 D, un astigmatism mai mare de 1,2 D si o inclinare a axei astigmatismului mai mare de 21˚. Rezultatele ei sunt foarte bune si pot localiza eventuale cicatrici sau regiuni distorsionate, astfel incat diagnosticarea keratoconului sa fie cat mai exacta.

Clasificare

Potrivit originii sale, keratoconusul poate fi: primar sau secundar.

Nici o cauza specifica nu a fost stabilita inca pentru dezvoltarea de keratocon primar. Factori cum ar fi genetica, sistemul imunitar, factori endocrini, stresul, impactul de mediu, toate pot juca un rol important. Aceasta este in general o boala cronica si afecteaza ambii ochi in grade diferite. Initial corectia cu ochelari sau lentile de contact flexibile poate ameliora vederea, insa tratamentul corect se poate face doar cu lentile de contact gaz permeabile Menicon speciale pentru Keratocon.

Cauzele pentru un keratocon secundar pot fi: chirurgia corneei, infectii virale, bacteriene, parazitare fungice, inflamatie, frecare a ochilor. Acesta este, in general acut si afecteaza un singur ochi

Dupa stadiul de evolutie se clasifica astfe      - keratoconus usor:    < 48 D
                                                                 - keratoconus mediu:  48 - 54 D
                                                                 - keratocon sever:      > 54 D

PROGRESIVITATEA SI ETAPELE

Keratoconul, de obicei incepe cu o slabire a tesuturilor corneene, dupa care suprafata sferica a corneei devine conica din cauza presiunii globului ocular. Cu scurgerea timpului se observa o continua subtiere a corneei mai ales in partea superioara a conului format. Varful conului incepe sa se opacifieze si ca urmare apare riscul perforarii tesuturilor inferioare, ceea ce cauzeaza inflamarea ochiului ca organ. 

 Etapele: 

  I, II :      miopie usoara, astigmatism si o rarefiere nesemnificativa a corneei.

 III, IV:  corneea devine considerabil mai subtire si se schimba forma de la aplatizare la con. Spre sfarsitul etapei  IV, corneea devine opaca, in partea de sus a conului.

Noi diferentiem keratoconul cronic - cu progresie lenta si cel acut - rapid progresiv. Aceasta din urma este o situatie foarte urgenta si poate fi observata cu ochiul liber.

 METODE DE TRATAMENT

Keratoconul nu poate fi prevenit.

Nu exista masuri preventive specifice pentru evitare keratoconului. Unii specialisti considera ca pacientii cu aceasta patologie trebuie sa fie cat mai prompt si corect tratati pentru alergii oculare si trebuie educati in vederea evitarii frecarii la ochi. Acestia sunt importanti factori de risc pentru aparitia keratoconului, iar indepartarea lor poate avea efecte benefice asupra evolutiei bolii de fond.

Avand in vedere neregularitatile corneene, prin folosirea ochelarilor sau a lentilelor de contact moi, nu se reuseste o corectie optima a refractiei, astfel ca vederea nu va fi clara. Urmatoarea forma de corectie sunt lentilele de contact rigide gaz-permeabile, care mentin mai bine forma corneei decat lentilele moi, realizand o corectie buna a vederii.

Din cauza neregularitatii si a formei conice a corneei, ochelarii nu corecteaza in mod adecvat vederea, deoarece nu se pot adapta formei ochiului. Pacientii cu keratocon vad mai bine cu lentile de contact rigide, deoarece acest tip de lentile asigura o suprafata curata in fata corneei ce permite razelor de lumina sa proiecteze in mod mai clar pe retina, prin urmare, marii majoritati a pacientilor in faza initiala li se prescriu lentile de contact rigide, care incetinesc progresia bolii si imbunatatesc acuitatea vizuala a ochiului.

Lentile de Contact RGP (rigide gaz permeabile) Rose K

Pentru majoritatea pacientilor cu keratocon, tratamentul de baza este reprezentat de corectia optica cu lentile de contact rigide, Keratoconul evolutiv, avansat, are intotdeuna indicatie de lentile de contact rigide si evitarea oricarui fel de traumatism cornean. Acest lucru poate fi facut prin purtarea unor lentile gas permeabile Rose K de la Menicon.

 

Lentilele de contact rigide gaz permeabile (RGP sau GP) fac o treaba mai buna in corectarea neregularitatilor corneei decat lentilele de contact moi pentru ca nu se îndoaie sau nu isi schimba forma. "Rigid" defineşte tipul de lentila. "Gaz permeabile" descrie materialul lentilei care este foarte permeabil pentru Oxigen. Există mai multe modele de design a lentilelor RGP.

Design-ullentilei de contact Rose K este recunoscut international ca vârf tehnologic pentru tratamentul keratoconului. Are o serie de caracteristici care fac aceasta lentila ideala pentru aceasta afectiune:

• Design-ul geometric complex tine cont de toate fazele de dezvoltare ale bolii.

• Lentilele sunt personalizate pentru fiecare ochi şi corecteaza defectul de miopie sau astigmatismul care rezultă din keratocon.

• Lentilele sunt produse personalizat de aparate speciale computerizate.

• Lentilele Rose K utilizeaza materiale gaz permeabile pentru o excelentă sanatate a ochiului.

Aceste lentilele sunt uşor de aplicat, de luat de pe ochi şi de curăţat.

Lentilele Rose K  sunt fabricate in 15 tari, distribuite în peste 85 de tari din lume.

Paul Rose inventatorul acestora, a inceput  sa lucreze la lentilele Rose K în 1989. După testarea a 700 lentile şi a 12 design-uri diferite, el stabileste un set de 26 de lentile cu care toţi pacienţii pot fi adaptati. În 1995, lentilele Rose K au fost aprobate de FDA (agentia nationala a SUA care trebuie sa aprobe comercializarea oricarui produs farmaceutic pe teritoriul tarii).

http://www.roseklens.com/page/80-about-rose-k

 

Combinatia de lentile

Aceasta este o combinaţie care necesită două lentile, una RGP care e purtata deasupra uneia moi. Lentila RGP oferă o vizibilitate bună şi cea moale oferă o senzaţie mai confortabilă.


                                                        

Lentile hibrid

Pentru unii aceste lentile unice  combină avantajele unei lentile RGP cu confortul unei lentile moi. Lentila hibrid are un mijlocRGP si este înconjurată de o  periferie moale "fusta".

Lentile sclerale

Aceste lentile au un diametru mare care acoperă si partea alba a ochiului (numit sclera).  Acestea au multe avantaje din cauza dimensiunii lor. Două avantaje majore sunt ca nu cad şi praful sau particule de murdărie nu pot intra sub ele în timpul folosirii. Ele sunt, de asemenea, surprinzător de confortabile deoarece marginile lor  sunt sub pleoape si sunt  greu perceptibile cand se clipeste.

 

Daca boala este avansata, aceste metode nu sunt suficiente. Este necesar tratamentul UV – X Crosslinking, iar in cazuri si mai complicate ramane doar transplantul de cornee.

 

Tratamentul de electie al keratoconului adoptat de majoritatea oftalmologilor are doua faze: In prima faza se intareste structura anatomica a corneei prin cross-lincking care intareste legaturile chimica de colagen din cornee. In faza a doua se adapteaza lentila de contact gaz permeabila speciala "Roze K" http://www.roseklens.com/page/5-Welcome , care se va adapta perfect pe ochiul pacientului. In majoritatea cazurilor de keratocon combinarea acestor doua metode da rezultate excelente.

Crosslinking-ul corneean CXL

Cross-Linking-ul cu riboflavină (CXL, asemenea abreviat uneori ca C3R) este o metoda non-invazivă detratament, este indicata pentru a încetini sau a opri progresia keratoconului. Face asta prin intarirea ţesutului corneei. Pentru pacientul supus la CXL în primele etape ale dezvoltarii keratoconului ajuta la stabilizarea corneei. Tratamentul nu va corecta vederea si nu elimina nevoia lentilelor de contact Rose K cicontribuie la menţinerea nivelului actual de vedere si este menit pentru a preveni deprecierea corneei pe viitor. Acesta de asemenea ajuta pe cei care nu pot suporta lentilele de contact RGP http://www.avclinic.com/keratoconus.htm.

Suprafata ochiului este periata usor cu o perie epiteliala apoi sunt aplicate picaturi de riboflavina     

                                                   

Lumina UV-A se proiecteaza in ochi apoi se aplica o lentile de contact ca si bandaj in faza initiala de vindecare

 

      

Cum funcţionează Cross-Linkingul

Procedura implică tratarea ochiilor cu picaturi de riboflavină si vitamina B2, apoi se expune cornea pentru 15-30 minute la UV-A. Atunci când este combinat cu riboflavină, se produce o reactie care mareste legaturile de colagen în cornee, care initial au fost slabite de keratocon. Tratamentul induce legaturi naturale spre fibrele corneei pentru a preveni slabirea lor. Cross-linkingul se produce si natural o data cu imbatranirea corneei, dar CXL accelerează acest proces şi il intensifică.

Avantajele oferite de Cross-Linking

• Aceasta ajută la prevenirea deteriorarii suplimentare a vederii

• Mareste rigiditatea corneei, rezistenţa şi stabilitatea biomecanica

• Previne progresia bolii

• Amana necesitatea unui transplant de cornee

• Poate reduce miopia şi astigmatismul asociate cu keratoconul

• Îmbunătăţeste purtarea lentilelor de contact Rose K de la Menicon

In alegerea tratamentului trebuie luat in consideratie si faptul ca keratoconul poate aparea in ochii deja afectati de miopie sau astigmatism din copilarie, si atunci trebuie cunoscute urmarile tratamentului aplicat asupra ambelor situatii. De asemenea, obligatoriu trebuie luat in consideratie faptul daca pacientul sufera si de alte  afectiuni ale sistemului imunitar, stari alergice, diabet zaharat s.a., care pot influenta considerabil rezultatele aplicarii anumitor tratamente. Toate aceste aspecte obligatoriu trebuie discutate si aduse la cunostinta medicului oftalmolog pentru a atinge rezultate satisfacatoare in urma aplicarii unui tratament sau combinatii dintre acestea.

Majoritatea cazurilor de keratocon se pot ameliora semnificativ prin corectia optica folosind lentilele de contact Rose K de la Menicon. Tipul acestora depinde in principal de stadiul de evolutie al bolii. Acuitatea vizuala este redobandita, iar daca pacientul are o igiena riguroasa si o toaleta locala stricta, riscul de aparitie a complicatiilor cauzate de lentilele de contact este foarte scazut.

 

 A T E N T I E !!! Sfatul nostru este sa nu lasati Keratoconul sa progreseze pana in faza finala, deoarece in aceasta situatie din cauza gradului ridicat de subtiere a corneei, interventia chirurgicala devine mai complicata, perioada de vindecare mai indelungata, refacerea acuitatii vizuale mai lenta.  Prin interventia in fazele initiale acuitatea vizuala se reabiliteaza in proportie de pana la 98%, totodata se evita riscul de a ajunge in faza acuta a Keratoconului unde persista riscul de a pierde ochiul ca organ.

 

  Scrisoarea unui pacient cu keratoconus catre Dr. Paul Rose - inventatorul acestor lentile:

 

Dr. Cliff Leachman

Dramatic comfort for my Eyes and my LIFE!!!

Hi Dr. Rose,

Thanks for getting back to me. I really wanted to let you know how your contact lens design has truly improved the quality of my life. Not since I tried hard lenses for the first time has there been such a dramatic change in my life.

I received my first pair of glasses in 1977 at the age of 16 after failing my drivers exam 3 times. Funnily enough I passed the eye exam, but the first time I went through a stop sign, the second time I went through a red light and the third time I almost side-swiped a car leaving the parking lot to start the test. The examiner asked if I saw the car I said," No!" He told me to get my eyes checked and that was my first pair of glasses. Needless to say they didn't work very well and I couldn't go down stairs without falling so I stopped wearing them until my 20's when I met a girl whose father was an Urologist and got me to an Ophthalmologist to get fitted for hard contacts in the early 80's. I went to Vancouver to the Willow Eye Clinic (Dr. J.S.F. Richards) where they thought, due to the severity, I might need a corneal transplant. They found a ligament in the Vitreous fluid in my left eye and misdiagnosed me with Tuberous Sclerosis, with the spots on my back, I've never seen, they gave me 6 months to live before I went mentally retarded and died. They said because of the spots on my back I should be retarded now! I was a Chef at the time, but because I could see for the first time I decide to go to dental school. It and I turned out to be an anomaly!

When I received my first pair of contacts through the tears I saw for the first time! Really, really unbelievable, seeing trees in mountains, hair follicles on my face and mountains! I couldn't tell mountains from clouds and use to admire people who could look at the stars and tell you what they were. For years I thought I was stupid and did everything to pass ALL tests, even cheating on eye tests to pass. Never occurred to me that my eyesight was a problem! That’s how I passed the drivers eye exam, but couldn't see a red light or stop sign!!!!

My new Eye doctor prescribed the Rose-K's to me when they first came out as I had thought until then that for the rest of my life I will have to put up with discomfort all my waking hours to be alive. Your Rose-K's, especially the new design Rose K2, make me forget sometimes that they are even in! What an accomplishment! I used to not blink when I cutting teeth so my contacts wouldn't move and screw up my sight. I use 3.5 to 6 power magnification to see the details. I always use to have red lines on the outside edge of my iris where my eye lids meet. Now I'm a REGULAR human!

Again I can't than you enough for this development and I promised myself if I ever had the opportunity to thanks you for DRAMATICALLY changing the quality of my life I would! So thank you again! If you ever need someone to give a testimonial, please free to use me! It would be a pleasure and a method to repay you for your improvement to Keratoconus patients and to my life specifically! What could be better saving the sight of someone who went on to become a dentist!!!!

Dr Cliff Leachman. Canada

p.s. I included my script and pressure test of surface tomography, after all who else would be interested in this? As you can see I have eyes like potatoes!