HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Protejati-va ochii de radiatiile solare

Sursa: Sfatul medicului /

< Înapoi la articole

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si ochii pot fi afectati serios de radiatiile puternice ale acestuia. Aceste neplaceri pot fi prevenite prin constanta protectie. Sa invatam cum.

Vara este un anotimp cu caracteristici speciale. Soarele emite radiatii ultraviolete pe intreaga perioada a anului, insa in anotimpul cald acestea sunt de aproximativ trei ori mai puternice decat iarna. De asemenea, intensitatea lor creste direct proportional cu altitudinea, de aceea persoanele care se expun razelor solare pe culmile muntoase sunt mult mai predispuse la a dezvolta diferite afectiuni conexe.

Persoanele care lucreaza in aer liber, cele care au ochii deschisi la culoare sau cele carora li se administreaza anumite medicamente fotosensibilizatoare - cum ar fi sulfonamida, tetraciclina, fenotiazina, psoralenul sau alopurinol - sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare.

Ultravioletele si efectele lor asupra ochilor

Razele ultraviolete sunt radiatiile solare cu cel mai daunator efect asupra vederii. Ultravioletele comporta trei tipuri de manifestare in functie de lungimea undelor: UVA, UVB si UVC. Ultravioletele de tip C sunt cele cu lungimea de unda cea mai scurta si cu cel mai pronuntat risc pentru organism. Ele sunt insa cel mai frecvent absorbite in atmosfera, lucru care le face mai putin daunatoare decat cele de tip A sau B.

Expunerea la radiatiile UV, in special cele reflectate de nisip vara sau de zapada iarna pot produce arsuri la nivelul ochiului. Ca si cele de la nivelul pielii, acestea sunt dureroase, insa temporare. O expunere indelungata poate afecta nu numai structura superficiala a ochiului (corneea sau conjunctiva), ci si elemente din structura interna, precum retina sau lentilele.
Un studiu recent realizat de National Eye Institute - SUA arata ca persoanele care si-au petrecut in adolescenta patru-cinci ore la soare in fiecare zi pe perioada verii sunt supuse unui risc de pana la 50% mai mare sa se imbolnaveasca de degenerare maculara.

Ce puteti face?

Specialistii recomanda o serie de masuri pe care fiecare trebuie sa le ia din timp pentru a evita neplacerile provocate de radiatiile luminoase la nivelul ochilor:

1. Apelati constant la beneficiile ochelarilor de soare chiar si in zilele innorate sau pe perioada iernii.

2. Alegeti cu atentie ochelarii de protectie. Ei trebuie sa blocheze in mod cat mai eficient radiatiile UV de tip A si B, pastrand insa o buna vizibilitate, de 75-90%.

3. Verificati cu atentie lentilele pentru a evita diversele imperfectiuni ce ar putea permite patrunderea luminii. De asemenea, ochelarii de protectie nu trebuie sa provoace deformari la nivelul imaginii.

4. Este bine sa alegem lentilele de culoare gri care protejeaza de radiatii fara a deforma culorile naturale.

5. Copiii si adolescentii trebuie sa se bucure de o atentie speciala pentru ca, de cele mai multe ori, acestia sunt cei care petrec o perioada mai indelungata la soare decat adultii.

Foarte importante sunt controalele periodice efectuate la medicul oftalmolog. Astfel, putem tine sub control problemele de vedere si putem primi sfaturi pentru protectia solara in conformitate cu starea de sanatate a ochilor nostri.