HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Obiceiuri care deterioreaza vederea

Sursa: Doctorul zilei /

< Înapoi la articole

1. Ochelarii fac adesea mai mult rău decât bine. “Lentilele cu minus sunt cele mai prescrise, dar și cele mai puțin eficiente în a stopa progresul miopiei”, crede profesorul B. May, cercetător al fundației care desfășoară Programul Optometric din SUA. Colegul său, M.H. Birnbaum, spune că pacienții ajung să se obișnuiască cu ochelarii, boala evoluează, iar medicul este nevoit să-i prescrie lentile mai puternice. ”Ochelarii au același efect pe care-l are un plasture pus pe rană”, explică acesta.

2. Cititul este pe cât de important pentru cultura generală, pe atât de distructiv pentru ochi. Atunci când citim câteva ore în continuu, atingem așa-numitul „punct de stres”, caracterizat prin disconfort și chiar usturime. Potrivit Asociației Americane Optometrice, astfel de probleme apar încă din primii ani de școală, iar până la 20 de ani se instalează deja miopia. Așa se explică faptul că, majoritatea purtătorilor de ochelari sunt oameni educați, au o slujbă care necesită lucrul la calculator etc.

3. Îmbătrânirea este un proces inevitabil, care afectează de asemenea vederea. Odată cu trecerea anilor, componentele interne ale ochilor devin rigide, își pierd flexibilitatea, iar lucrurile din jur încep să se vadă ca prin ceață.

4. Munca la calculator este, de departe, cel mai nociv obicei pentru sănătatea ochilor. Poate da dureri de cap, iritații ale ochiului, vedere dublă ori sensibilitate la lumină. Pentru a minimaliza pericolul expunerii la calculator, oftalmologii americani au inventat regula de 10. Concret, pentru fiecare zece minute petrecute în fața monitorului, o persoană trebuie să privească 10 secunde în altă parte.

5. Lipsa unor nutrienți esențiali precum vitamina A și luteina înrăutățește afecțiunile oculare, dar și lipsa unei rutine de exerciții oculare.