HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Explozie de miopii din cauza electronicelor

Sursa: Doctorul Zilei /

< Înapoi la articole

Dependența de smartphone-uri și tablete transformă tinerii și mai ales copiii în candidați siguri la operații complicate la nivelul ochilor. Tulburările psihice vin și ele la pachet cu folosirea excesivă a acestor dispozitive

Numărul extrem de mare de miopii este principalul efect al abuzului de tehnologie, pe care medicii l-au sesizat în ultimii ani, inclusiv în România. Iar singurii care pot să acționeze în cazul copiilor sunt părinții, impunând limite la folosirea acestora. În țări precum Japonia s-a ajuns la măsuri disperate de genul interzicerea utilizării smartphone-urilor după ora 9 seara, de către copii. Ce este totuși de făcut pentru a ne proteja indiferent de vârstă de efectele electronicelor care ne sunt atât de necesare, explică medicii pentru Doctorul zilei.

Cel mult o oră și jumătate pe zi de telefon, computer, tabletă

Cercetările arată că miopia a ajuns să afecteze un sfert din populația globului (1.6 miliarde oameni), iar până în 2020 se estimează o creștere a numărului de miopi (adulți și copii) de până la o treime din totalul populației. Acest lucru înseamnă că cel puțin unul din trei copii va fi purtător de ochelari. Studiile mai arată că micuții care stau mult în fața monitoarelor sunt mai nervoși, au tulburări de somn și încep să devină mai puțin comunicativi. „Acestea sunt efectele pe termen scurt. O serie de efecte nocive pe termen lung le remarcăm noi, medicii oftalmologi, când examinăm din ce în ce mai multi copii care dezvoltă miopie, mai ales dacă folosesc toate aceste device-uri (telefon, computer, tabletă, laptop, televizor) mai mult de trei ore pe zi. Din aceste motive, noi preferăm să le recomandăm părinților să-i lase pe copii în fața monitoarelor maximum 1 oră și 30 minute pe zi”, recomandă medicul primar oftalmolog Andreea Ciubotaru, de la Clinica Infosan din București. Și oftalmolgul Radu Burcin confirmă faptul că miopiile au devenit mai frecvente din aceleași motive: „Într-adevăr, sunt mai multe cazuri de miopie din cauza excesului de computere, tablete, telefoane. Televizoarele au mai puțin efecte asupra miopiei, pentru că sunt la distanță”.

Bolile existente se agravează

De ce este mai periculos pentru copii acest abuz? „Calculatorul necesită niște abilități motorii foarte specializate, pe care ochii tineri încă nu le-au dezvoltat. Abia atunci când sistemul vizual e complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator. Activitatea prelungită poate crea probleme oculare prin focalizarea atenției asupra unui singur punct și prin efort îndelungat”, spune și Dorina Nicolae, de la Clinica Optictime din București.

Solicitarea extremă la calculator, dublată de acomodarea continuă la două medii cu luminozitate diferită (ecranul calculatorului/telefonului/tabletei și întunericul din cameră) au efecte negative pe termen lung asupra vederii, atât a adulților, cât mai ales a copiilor. „Există persoane tinere cu vicii de refracție mici, care în mod normal nu necesită corecție optică. Petrecerea multor ore la calculator fac ca aceste persoane să aibă nevoie de ochelari în condițiile unui efort susținut la aproape”, adaugă medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru.

De asemenea, 40% din oameni au strabism latent ( o „fugă” a ochilor care nu este observată ușor). În condițiile unei suprasolicitări la calculator pe termen lung, persoana respectivă acuză dureri de cap, încețoșarea imaginii, vedere dublă, probleme pe care nu le-ar avea dacă nu ar face un astfel de efort.

Vedere în ceață și ochi roșii de la clipitul rar

Nu în ultimul rând, medicii atrag atenția că persoanele care lucrează mult timp la computer clipesc de cinci ori mai rar decât ceilalți. „Clipitul rar determină o perturbare a filmului lacrimal, iar persoanele respective se pot plânge de vedere încețoșata, uscăciune oculară, roșeață. Acestea se rezolvă prin administrarea de lacrimi artificiale”, mai recomandă Andreea Ciubotaru.

SASE metode pentru a vă proteja vederea

Pentru evitarea neplăcerilor care vin la pachet cu tehnologia, medicii au câteva sfaturi:
1. Reduceți timpul petrecut în fața calculatorului și a televizorului la strictul necesar;
2. Utilizați monitoare cu cristale lichide;
3. Clipiți voluntar periodic;
4. După fiecare oră de stat la calculator, luați o pauză de 10 minute în care relaxați ochii privind la distanță, în zare, cerul sau norii;
5. Purtați ochelari (atunci când e necesar) cu lentile speciale pentru calculator, care să corecteze chiar viciile de refracție mici, pentru a reduce solicitarea și oboseala oculară. „Ochelarii care protejează de luminozitatea ecranului pot fi o soluție. Aceștia ajută în oboseala oculară, însă pauza este cel mai bun tratament. În concediu, oamenii nu au problema asta”, comentează dr. Radu Burcin, de la Clinica Oftalux din București.
6. Mergeți o dată pe an la un control oftalmologic sau ori de câte ori apar simptome supărătoare.

Atenție la: clipitul des, dureri de cap, apropierea excesivă de caiet/televizor

Medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru are câteva sfaturi pentru părinții îngrijorați de efectul electronicelor asupra copiilor.

- Doctorul Zilei: Din expe­riența dvs, care sunt categoriile de vârstă cele mai afectate de miopia favorizată de folosirea electronicelor?

- Dr. Andreea Ciubotaru: Cu siguranță copiii și adolescenții care nu au un program strict și uită să închidă calculatorul timp de 3-4 ore sau nu sunt controlați de părinți.

- La ce semne trebuie părinții să fie atenți?

Din punct de vedere oftalmologic, ar trebui să ne dea un semn de alarmă: clipitul des, îngustarea fantei palpebrale („micșorează” ochii pentru că nu vede bine la distanță) sau are tendința să se poziționeze mai aproape de televizor sau apropie cartea/vine cu ochii lângă caiet. La acestea se adaugă durerea de cap, care de multe ori poate fi cauzată de un viciu de refracție necorectat (copilul are nevoie de ochelari).

- Ochelarii de protecție specială pentru computer de la ce vârstă îi recomandați?

- Dacă micul pacient respectă indicațiile medicului și nu petrece mai mult de 1 oră și 30 de minute în fața calculatorului/tabletei nu are nevoie de ochelari speciali cu protecție, pentru ca, astăzi, folosim monitoare performante. Dacă însă este adolescent și, de exemplu, frecventează cursurile unui liceu cu profil matematică-informatică, atunci petrece cu siguranță mai mult de 3-4 ore în fața calculatorului și, în această situație, recomandăm lentile cu protecție specială de calculator, mai ales dacă are nevoie de ochelari.

- Lacrimile artificiale ar trebui administrate tot timpul de cei care stau zilnic multe ore la computer sau numai atunci când apar uscăciune oculară, roșeață?

- Insuficiența de secreție lacrimală apare mai ales la femei, în urma modificărilor hormonale sau la cei care lucrează în aer condiționat ori la cei cu afecțiuni autoimune. Dacă, în cazul unui asemenea pacient se suprapune și un clipit mai rar, din cauza concentrării în fața monitorului, atunci cu siguranță apar simptomele ochiului uscat și atunci recomandăm administrarea de lacrimi artificiale.