HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Hemoragia subconjunctivala

Sursa: SanatateaTV /

< Înapoi la articole

Cauze

Cele mai multe dintre hemoragiile subconjunctivale se declanșează brusc și nu au o cauză evidentă. Petele roșii nu sunt dureroase și de multe ori sunt descoperite dimineața, în oglindă.

Unele hemoragii subconjunctivale spontane apar și în situații excepționale, precum strănutul, tusea, frecatul ochilor, vărsăturile, hipertensiunea, afecțiuni hematologice și diferite traumatisme. Dacă o persoană prezintă boli oculare, atunci cauza hemoragiei subconjunctivale poate fi chiar afecțiunea de care suferă.

În cazul persoanelor care au frecvent pete roșii pe ochi este indicat un consult medical pentru a verifica dacă nu cumva sângerearea este semnul hipertensiunii arteriale. Când apariția petei roșii coincide cu administrarea de medicamente anticoagulante, atunci există suspiciunea că roșeața ochiului ar putea apărea ca urmare a unei doze mai mari de anticoagulante.

Simptome

Hemoragia subconjunctivală nu se manifestă nici prin durere şi nici prin scăderea capacității vizuale. Afecţiunea poate fi descoperită întâmplător. În cazul hemoragiei subconjunctivale, pe albul ochiului sunt depistate pete mai mici sau mai mari, de culoare roșie strălucitoare, care se întind și pot acoperi întreaga suprafață a sclerei ochiului.

La nivelul ochilor există vase de sânge greu vizibile, care se dilată și devin mai accentuate atunci când globul ocular este inflamat. Vasele de sânge fiind extrem de fragile pot fi lezate cu ușurință și atunci intervine hemoragia subconjunctivală spontană.

Când trebuie să vă adresați medicului?

Dacă hemoragia subconjunctivală persistă și nu dispare în maximum două săptămâni sau dacă sângerările sunt repetate, atunci trebuie să cereți sfatul medicului oftalmolog.

De asemenea, este obligatoriu să vizitați medicul oftalmolog când hemoragia subconjunctivală apare simultan la ambii ochi, când hemoragia este asociată cu dureri oculare, când vederea începe să devină încețoșată sau când suferiți de hipertensiune arterială sau de alt traumatism ocular.