HU

Contact: Bucuresti + SUD: 0751 208 929; Nord + Centru + Vest: 0744 703 437; Moldova: 0744 505 509.

Ambliopia

Sursa: SanatateaTV /

< Înapoi la articole

Ce este ambliopia?

Ambliopia este o afecţiune a sistemului vizual manifestată prin incapacitatea de a utiliza funcţiile vizuale ale unuia din cei doi ochi. Aceasta se poate dezvolta începând de la naştere şi până la vârsta de 7-8 ani, fără prezenţa unor leziuni organice. Odată cu trecerea timpului, creierul încetează să mai preia semnalele slabe (chiar inexistente) ale ochiului afectat, folosind doar imaginile receptate de cel sănătos.

Ambliopia - Cauze

Cauzele ambliopiei sunt corelate cu orice afecţiune care incapacitează ochii să-şi utilizeze funcţiile vizuale normale sau care influenţează dezvoltarea normală a ambilor ochi.

În general, tulburările vizuale care determină ambliopia au caracter ereditar.

Principalele cauze ale ambliopiei sunt miopia sau hipermetropia, strabismul, purtarea lentilelor oculare.

Miopia sau hipermetropia pot fi cauza ambliopiei atunci când un ochi este mai afectat decât cel de-al doilea, care determină deprinderea creierului de a neutraliza imaginea înceţoşată receptată de ochiul bolnav.

Strabismul capătă deseori valenţele ambliopiei, deoarece ochii afectaţi focusează două puncte diferite din spaţiu, iar creierul este nevoit să le discearnă şi să ignore imaginea captată de ochiul mai slăbit.

Viciile de refracţie (miopia, hipermetropia, astigmatismul) care consistă în focalizarea neadecvată a fasciculelor luminoase.

Cauzele ambliopiei severe sunt defectele lentilelor oculare, adică ale cristalinului şi ale corneei (cataracta).

Ambliopia - Semnele şi simptomele

Ambliopia este insesizabilă de cele mai multe ori. Copiii care suferă de această afecţiune nu percep starea deficitară a ochiului, deoarece prin acţiunea creierului de suprimare a imaginii receptate de ochiul bolnav, aceştia au impresia că văd bine cu ambii ochi. Acest act este involuntar şi incontrolabil.